Fredriks blogg

Jag springer maraton och längre lopp.

AXA Fjällmaraton 2013

26 augusti 2013 av Fredrik

I fjol sprang jag AXA Fjällmaraton för första gången. Jag tyckte det var ett underbart lopp och innan jag hade tagit mig i mål hade jag bestämt mig för att springa igen. För två veckor sedan var det dags igen. (Ja, det här är ännu ett sent inlägg.)

Årets mål var att ta mig i mål under sex timmar – det skulle innebära en förbättring på ca 20 minuter jämfört med i fjol. Jag hade inte tränat riktigt som jag tänkt inför loppet, men jag var ganska säker på att klara mitt mål ändå.

Starten vid AXA Fjällmaraton 2013

Starten (Edsåsdalen)
En del av min strategi var att hålla mig långt fram vid starten för att undvika de värsta flaskhalsarna, så jag ställde mig långt fram i fållan för dem som skulle springa mellan fem och sex timmar. När jag stod där i fållan startade jag mig gps-klocka och fick se att batteriet nästan var slut – nåja, den var inte så viktig. Starten gick och vi sprang iväg.

I skogspartiet efter ett par kilometer bildas en kö av löpare. Jag lyckades ta mig förbi några, men det var i stort sett samma ryggar jag som jag följde ända upp till Skalknippen. Det gick fort ner för branten och jag fortsatte längs leden i ett högt tempo.

Ottsjö
Vid vätskestationen i Ottsjö gick det fort. Jag drack ett par muggar sportdryck och tog en kanelbulle med mig. Jag chansade på att vattnet i ryggan skulle räcka till nästa station (hade drygt en liter med mig från start). Jag tog det lugnt upp på Hållfjället och sprang på när det var flackt. Den tekniska utförslöpningen här är nog min favorit på banan.

Nordbottnen
I Nordbottnen tog jag lite pasta, focaccia och bälgade i mig sportdryck. Jag köade säkert en minut på att få ta smågodis också. Sedan fyllde jag ryggan med vatten och gav mig iväg.

Ottfjället
På stigen upp för ”Väggen” försökte jag bara hålla jämna steg med löparna framför. Jag hade ingen uppfattning om det gick långsamt eller jättelångsamt. Det blev inte många meter sprungna på vägen upp för Ottfjället, det kändes inte som att det var värt det. Innan jag var uppe tog även vattnet i ryggan slut (det visade sig senare att blåsan gått sönder – antagligen vid Nordbottnen). Vid vätskestationen fyllde jag på vatten, drack cola och tog med mig en näve lakrits. Jag hörde ett par löpare prata om att de aldrig sprungit över sex timmar tidigare. Jag blev förvånad. Hade vi redan passerat sex timmar? Jag kom inte ihåg hur långt det var kvar till mål. Skulle jag inte ens slå fjolårets tid?

Målet (Vålådalen) Precis som förra året gick det fort ner för Ottfjället. Jag hade turen på min sida, för jag halkade på både spänger och i gegga, men höll mig på fötterna. När jag kom ut på den tre kilometer långa grusvägen före mål gick det fort – så fort att det kan vara mitt livs snabbaste tre kilometer. Några undra meter före mål blir jag påhejad av en man som sa ”du har chans att klara 5:30”. Jag blev lite förvirrad, jag hade ju fått för mig att jag passerat sex timmar uppe på Ottfjället. När jag kort där efter gick i mål och insåg vilket fantastiskt lopp jag gjort, fick jag kämpa för att hålla emot tårarna. För första gången under min löparkarriär, kände jag jag mig nöjd med ett lopp.

Tiden
Jag sprang i mål på 5:28:18 vilket var drygt 51 minuter snabbare än fjolårets 6:19:42.

AXA Fjällmaraton 2014?
Ja, det blir en tur till Jämtlandsfjällen nästa år igen. Startplats och boende är ordnat.

Skriv en kommentar | Kategorier: Tävling | Taggar: ,

Skriv en kommentar

Required fields are marked *