Fredriks blogg

Jag springer maraton och längre lopp.

Fjällmaraton Sälen 2013

06 september 2013 av Fredrik

I lördags var det dags att springa premiärupplagan av Fjällmaraton Sälen. Vi var ca 240 löpare (150 halvmaraton- och 90 maratonlöpare) som hade letat sig till Lindvallen.

Jag var lite osäker på vad jag skulle orka med. Musklerna i både ben och rygg hade ömmat hela veckan och ögonen sved under morgonen. Var det en förkylning på gång? Borde jag ha vilat mer efter min prestation på AXA Fjällmaraton? Jag räknade i vilket fall som helst med en tid mellan 4:30 och 5:00.

Starten på Fjällmaraton Sälen

Starten (Lindvallen)
Banan inleddes med asfaltslöpning och startfältet drog iväg i ett högt tempo – jag försökte dock att hålla ett lite lugnare tempo. En anledning till det höga tempot var nog att maraton- och halvmaratonlöpare startade tillsammans. Efter 7 km uppför den asfalterade vägen vek vi som skulle springa maratondistansen in på en led mot toppen av Östfjället. Dimman låg tät och jag såg nog inte mer än hundra meter framför mig.

Östfjällsstugan
Efter 3 km längs leden var jag framme vid vätskestationen vid Östfjällsstugan. Jag uppmanades att hålla koll på snitslarna innan jag gav mig iväg. När jag rundade knuten på stugan väntade obanad terräng och stenig stig. Jag log för mig själv medan jag sprang där. Älskar verkligen terränglöpning. Jag sprang ikapp och förbi några löpare som hade passerat mig på vägen upp.

Högfjällshotellet
Efter drygt 15 km när banan gjorde en andra sväng förbi Högfjällshotellet blev jag lite lurad av snitslarna för halvmaratonlöparna och yrade runt ett tag innan en annan löpare kom och visade vägen. Därefter väntade långa sträckor på hala spänger och genom steniga leder. De steniga partierna var påfrestande för fötter och fotleder.

Hemfjällstangen
Den här delen av banan gick längs en grusväg som först gick utför och sedan uppför. Benen hade börjat kännas trötta, så uppförsbacken var tung. Jag fiskade upp en energibar ur ryggsäcken och hoppades att den skulle hjälpa mig (jag hade svårt att få i mig den fastän jag tog små tuggor).

Dimmig led på Hemfjället

Hemfjället
Jag sprang den 8 km långa sträckan på kalfjället för mig själv. Vid 36 km-markeringen kollar jag på klockan och inser att jag har över en halvtimme på mig att ta mig i mål under fyra timmar. Jag hade ingen riktig koll på hur resten av banan såg ut, men jag bestämde mig helt enkelt för att fixa det.

Målet (Lindvallen)
Banan avslutades med drygt 2 km utförslöpning. Backen var ganska brant, så jag var tvungen att hålla igen lite. När det var 1 km kvar tittade jag på klockan igen – nu var det inte längre någon tvekan, jag skulle ta mig i mål under fyra timmar.

Jag och min skinnmedalj

Den officiella tiden blev 3:57:46 och jag belönades med en stilig skinnmedalj. Ännu ett lopp som jag kan känna mig riktigt nöjd med och det är bara att konstatera att jag är i mitt livs form just nu. Skönt att se att hård träning lönar sig.

Fjällmaraton Sälen 2014?
Jag gillade loppet och springer det gärna igen, men jag är ganska sugen på att testa UltraVasan som har sin premiär veckan innan Fjällmaraton Sälen nästa år.

2 kommentarer | Kategorier: Tävling | Taggar: , ,

Comments (2)

  1. Jag är så imponerad av din prestation! Du är verkligen i topp form!!
    Grattis!!
    kram

  2. Kul Fredrik och vilken prestation. Respect ….big time 🙂 Mike

Skriv en kommentar

Required fields are marked *