Fredriks blogg

Jag springer maraton och längre lopp.

Sörmland Ultra Marathon 2013

14 oktober 2013 av Fredrik

I lördags var vi närmare 180 löpare som samlades i Björkhagen för att springa Sörmland Ultra Marathon – ett 50 km långt terränglopp längs natursköna Sörmlandsleden. Väderprognoserna lovade strålande sol hela dagen och jag bestämde mig för att springa i shorts och tröja även om det skulle bli kallt inledningsvis.

Förra året sprang jag loppet på 5:35 och när jag i lördags ställde mig vid startlinjen var jag inställd på att ta mig i mål under fem timmar – det kändes inte alls orimligt med tanke på hur bra det gått på de senaste loppen (se inläggen från AXA Fjällmaraton 2013 och Fjällmaraton Sälen 2013).

Foto: Mikael Forsström

Loppet

Bortsett från några ivriga kilometer i början av loppet så höll jag ett relativt jämt tempo de första 30 kilometerna. Löpningen kändes bra i det stora hela, men i de svårare terrängpartierna kunde jag ana ett uns av trötthet i benen.

Fastän jag sprang loppet i fjol hade jag glömt bort delar av banan, till exempel att det finns ett lite tråkigare parti med långa sträckor på grus och asfalt. Det var under det här lite tråkigare partiet som löpningen började kännas tyngre och vid 30 km kunde jag inte längre hålla samma tempo.

Trots att benen var trötta så njöt jag av de tuffare delarna av sträckorna genom i skogen och när jag passerade maratonmarkeringen och insåg att jag låg tre minuter under mitt personbästa på Stockholm Marathon började jag nästan skratta för mig själv.

De sista kilometerna gick i det backiga motionsspåret i Rudans friluftsområde. Nu var benen riktigt trötta. Jag tillät mig själv att gå upp för ett par av uppförsbackarna, men bestämde mig för att springa uppför den sista. Fast vilken var egentligen den sista? Var det nästa? Jag chansade och sprang uppför och till min glädje såg jag att nedanför backen var det raka vägen till målet.

Tiden

Jag tog mig i mål på tiden 4:28:36, drygt 66 minuter snabbare än i fjol!

Sörmlands Ultra Marathon 2014?

Det beror lite på vilka andra lopp jag planerar in, men självklart springer jag loppet även nästa år om det är möjligt.

Skriv en kommentar | Kategorier: Tävling | Taggar: , ,

Skriv en kommentar

Required fields are marked *