Fredriks blogg

Jag springer maraton och längre lopp.

Black River Run 2014

19 oktober 2014 av Fredrik

Lördag 20 september var jag på plats i Västerås för att springa mitt tredje 100-mileslopp för i år – det tredje någonsin för den delen.

Jag sprang ett par varv runt den 16 km långa banan några veckor innan loppet, så jag visste vad som väntade. (Se kartan i inlägget Test av Black River Run-banan) Den här gången skulle jag springa tio varv.

Eftersom kroppen var knappast hade återhämtat sig från Transylvanien Trail Traverse som jag sprungit två veckor innan, så räknade jag inte med någon bra tid. Jag siktade på att ta mig i mål under 24 timmar, vilket var gränsen för att få ett bältesspänne. (När jag anmälde mig till loppet valde jag att skänka pengar till välgörenhet istället för att få en medalj vid målgång.)

Jag anlände ganska sent till startområdet och det vimlade av folk där. (Det var närmare 200 personer anmälda, varav 72 skulle springa 100 miles.) I vanlig ordning var det flera bekanta ansikten.

Jag försökte hitta en ledig plats för min väska i servicetältet, vilket inte var så enkelt. Det var redan fullt både på och under borden. Den fick står på marken, längst in i ett hörn av tältet. Ingen optimal plats, eftersom jag behövde komma åt den vid varje varvning för att blanda sportdryck. (Till skillnad mot hur det var på Täby Extreme Challenge, så fick man inte fylla sina vätskebehållare med arrangörens sportdryck.)

Det var ganska goda väderförhållande, men väldigt dimmigt. Så dimmigt att SM i fallskärmshoppning som skulle hållas i Västerås samma dag fick flytta till en annan ort. (Jag hade hoppats på att kunna se det medan jag sprang.)

Fredrik Norlin under Black River Run

Foto: Per Johansson

Första och andra varvet

De första två varven flöt på bra. Lite snabbare än planerat. Sprang och pratade med en kille som också hade sprungit Transylvania Trail Traverse och sedan en kille som jag kände igen sedan GAX.

Tredje, fjärde och femte varvet

På tredje varvet sjönk tempot. Det värkte i baksidan av låren. Jag var övertygad om att det berodde på att jag inte var riktigt återhämtad. Från och med det tredje varvet gick jag i de backiga partierna.

Sjätte varvet

Värken i låren försvann. Även om det här varvet är ännu långsammare så kändes löpningen lättare igen. Pannlampan åkte på mot slutet av varvet. Innan jag gav mig ut på det sjunde varvet bytte jag till tights och långärmad tröja.

Sjunde varvet

Det var riktigt mörkt i skogen, så jag tog det lite försiktigare där. På de öppna partierna blev dimman som vägg framför mig i ljuset från pannlampan. Jag kunde konstatera att vissa delar av banan var tråkiga i mörkret.

Åttonde varvet

Hade fått skavsår mellan benen. Misstänker att det var kombinationen av tights och kompressionskallingar som hade orsakat dem. Jag försökte hindra skavandet genom att dra upp och dra åt tightsen, vilket resulterade i att jag missade att vika av in på en stig och sprang fel. Efter ett par hundra meter insåg jag att jag inte kände igen omgivningen.

Nionde varvet

Jag kände mig grinig. Kom på att jag inte hade någon strategi för ta hand om negativa tankar den här gången. Banan kändes supertråkig. Hela varvet tänkte jag att jag snart skulle springa det sista varvet. Jag visste att det var en bra tid på gång så jag skyndade mig så gott jag kunde.

Tionde varvet

Sprang och sa hejdå till banan och funktionärerna vid vätskekontrollerna. Sprang i backarna på slutet och spurtade i mål. Kom i mål på tiden 19:47:41 vilket innebar en 18:e plats. (Mitt snabbaste 100-mileslopp hittills, 1 timme och 43 minuter snabbare än på TEC!)

belt-buckle.jpg

Reflektioner

I och med att jag fick blanda sportdryck själv, så tappade jag mycket tid jämfört med de som hade egna serviceteam med sig. Jag ägnade sammanlagt över 40 minuter i servicetältet. Jag hade kunnat minska tiden i tältet om jag haft ett nummerlappsbälte, så att jag slapp krångla med säkerhetsnålar då jag bytte kläder – ett sådant ska inhandlas.

Målgången på BRR tog mig in på Swedish 100 mile challenges guldlista tillsammans med sju andra löpare. Det fjärde och sista loppet i 100-milesutmaningen är i slutet av januari, innan det väntar Bislett 24-timmars i Oslo.

Skriv en kommentar | Kategorier: Tävling | Taggar: , , ,

Skriv en kommentar

Required fields are marked *