Fredriks blogg

Jag springer maraton och längre lopp.

Arctic Ultra 2015

06 februari 2015 av Fredrik

Strax före 20:00 förra fredagen stod jag och 31 andra löpare på Ingestrands Camping i Arvika, beredda att ta oss an Arctic Ultra 100 Miles. För några av oss handlade det inte bara om att springa de drygt 160 kilometerna, vi var där för att slutföra The Swedish 100 Mile Challenge, utmaningen som går ut på att under ett år springa fyra 100 miles-lopp – ett för varje årstid.

Jag kände mig lugn. Nöjd med att det inte skulle bli värre än ett par minusgrader och lätt snöfall (annars var det vädret som oroat mig mest inför loppet). Nöjd med träningen inför loppet. Till och med den senaste tidens stress och sömnbrist kändes avlägsen.

starten

Bilden kommer från en video på Tailwind Nutrition Sweden:s facebook-sida.

 

Starten gick och det bar iväg. Det gick lite för fort i början – som vanligt. Den här gången kan jag skylla på att min gps-klocka är trasig. Banan inleddes med ett kort terrängparti alldeles vid campingen, sedan sprang man på cykelbanor och genom villakvarter, och efter 10 km var man tillbaka där man började. Det var lite krångligt att hitta under det första varvet, men den grupp löpare jag sprang med tog sig runt utan felspringningar. Banan hade en sammanlagd stigning på ungefär 185 höjdmeter, vilket ger 2960 höjdmeter under loppet.

Vid varvningen fick man själv skriva upp vilket klockslag man passerat. På en vägg hängde en lila väggklocka som pryddes av dödskallar och stjärnor och runt om den satt lappar med våra namn. Jag föredrar automatisk tidtagning, men tyckte att det var lite charmigt.

Eftersom det inte var så kallt ute, var det inga bekymmer med klädseln egentligen, men efter fyra varv blev jag tvungen att byta om – tröjan, jackan och mössan hade blivit genomblöta av svett vilket gjorde dem kalla.

Redan på sjätte varvet började det kännas tungt. Benen var stumma. “Nu är det bara två varv kvar, sedan blir det bara kortare och kortare”, tänkte jag. (Det blir det ju så klart för varje steg man tar, men att ha sprungit halva loppet har en klar mental fördel.)

Vid någon av varvningarna behövde jag blanda ny sportdryck. Jag bokstavligen vände upp och ner på min väska innan jag insåg att jag hade glömt påsen med sportdryckspulver i stugan jag bodde i. Slarvigt, men som tur var, så bodde jag bara 100 meter bort.

Efter tio varv hade det blivit morgon och så ljust att jag inte längre behövde pannlampa. Det var skönt att få av sig den. Bara sex varv kvar! Jag räknade på hur lång tid det skulle ta, men ångrade mig genast. Med det tempo jag höll då, skulle det dröja länge. Sex varv lät mindre.

På vartenda ultralopp jag sprungit har jag upplevt en fantastisk stämning löpare emellan. Alla stöttar varandra. Arctic Ultra var inget undantag. I och med att man på vissa sträckor mötte andra löpare, så fanns det många tillfällen att heja på varandra. Mot slutet av loppet hejade jag på allt som rörde sig.

Efter att ha gått nästan ett hela det trettonde varvet kommer jag på att skorna inte är lika rörliga som de jag använt på andra ultralopp. Detta har antagligen påverkat mitt löpsteg och kanske var det därför benen stumnat så tidigt. Vid varvningen bytte jag till ett par andra skor. De var visserligen trasiga och inte lika bra dubbade, men det var värt ett försök. Det kändes genast mycket bättre i benen och det gav mig ny energi.

Under det näst sista varvet inser jag att jag borde kunna ta mig i mål på en tid under 22 timmar. Det var den tid jag räknat med innan loppet. Trots att det hade hade gått tungt länge, så hade jag chans på en tid som jag kunde känna mig nöjd med. Varvtiderna skvallrar om annat, men det kändes som om jag sprang jättefort de sista varven.

När jag kom i mål fyllde jag i 17:51 i den sista rutan på lappen med mina klockslag. Tiden blev 21:51, vilket gav en 8:e plats i herrklassen och en 10:e totalt. Jag var dessutom den andra av fyra löpare att ta sig in på The Swedish 100 Mile Challenge:s diamantlista under Arctic Ultra.

Fredrik Norlin efter Arctic Ultra

Foto: Remy Brändefalk, Arctic Ultra

 

Skriv en kommentar | Kategorier: Tävling | Taggar: , , ,

Skriv en kommentar

Required fields are marked *